În sfârşit

Am observat de mai mult timp că străinii pot fi neinformaţi în perioada alegerilor, politica nu îi pasionează şi încearcă să se ţină departe de discuţile politice pur şi simplu neurmărind şi nefiind la curent. Cel puţin nu se agită la nivelul la care ne înfierbântăm noi. Am luat-o ca pe un semn de normalitate. Un englez sau francez sau american depinde prea puţin de politic în afară de politica fiscală: dacă plăteşte mai mult sau mai puţin impozit, dacă are mai multe sau mai puţine gratuităţi. În afară de lucrul ăsta nu există prea multe şanse de răsturnare a sistemului, cel care va veni în loc nu va schimba din temelii nimic, nu are cum. Acum, la americani, Obama va câştiga în faţa lui Romney pentru că este un tip mai cool. Nefiind atât de hip, Romney e mult mai uşor de ridiculizat şi chiar demonizat. Cam atât. La fel cum politica externă în timpul lui Obama a fost doar mai accelerată (retrageri – în Irak şi posibil Afghanistan, avansări – în zona APAC) dar nu radical schimbată faţă de cruciatul de dinaintea lui. (Doar topicile alese de conservatorii americani să bată darabana cu ele pot fi într-adevăr de un idiotism aparte, à l’americaine, şi îi descalifică în secolul ăsta, dar ăsta e alt subiect.)

Acolo ar trebui să ajungem şi noi. OK, visa waiver is dead, Schengen e deja Star Treck into the future, autostrăzile se inaugurează de 4 ori (câte o dată pe sens, la fiecare bandă, şi la fiecare 15-20 de km, dacă este posibil), în sănătate lucrează în continuare medici cu 10 milioane salariu şi un puşcăriaş veritabil este vedetă pe blog şi va ieşi de la pârnaie încărcat de glorie, cu sacrificiul pentru popor dovedit şi îndeplinit. Dar, nu vom ieşi din NATO, din UE şi legile încet-încet trebuie să fie aplicate şi la noi la un moment dat. Singurul lucru care mai contează e aplicarea MCV din punctul de vedere al UE iar românii (momentan separaţi mental de spaţiul comun) să nu mai dea şpăgi. Poate ar ajuta să nu se mai uite atâta lume la televizor, dar, adevărul e că nu ai ce să faci. Pe frigul ăsta care va veni…

În concluzie la viitoarele alegeri nu prea contează. Să vină stânga populistă să dea la oameni salarii şi pensii dacă vrea, poate să o facă, aşa e bine şi atât o duce mintea. Să vină Gigi să fie coleg la Senat cu Crin, oricum el e eurodeputat, deja, ACUM! Sau s-a uitat lucrul ăsta?

Bineînţeles, mi-ar fi plăcut ca Baconshi sau măcar Diaconescu să fie Ministru de Externe şi nu un aparatcic de modă nouă (trecut şi prin Braşov, apropo). Ar fi fost frumos ca Monica Macovei să aibă parte de o justă apreciere publică de masă care să îi dea dreptul să provoace măcar o discuţie legată de prima femeie preşedinte în România. Ce bine ar fi fost ca PNŢ-cd să nu fi murit sau ca discuţiile despre monarhie să nu fie băgate în ridicol istoric de urmaşii ideologici şi fizici ai celor care au implementat partidul-stat. Ar fi fost mai bine pentru România ca vorbele şi acţiunile unui şef de guvern German (motorul europei, doamna de fier…) să aibă o rezonanţă în capul românilor. Dar, asta e. De fapt, tot, absolut tot ce contează şi va conta în continuare e ceva de genul ăsta: Daniel Morar a mai aratat ca, in perioada august 2006 – octombrie 2012,Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata peste 4.700 de persoane, dintre care 23 de parlamentari si 15 ministri si secretari de stat, pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu fapte de coruptie. Din cele 4.700 de persoane deferite justitiei, aproximativ jumatate detineau pozitii importante de decizie si control la nivel central si local.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: