Mais no

Autoalimentându-se după un minidiscurs la radio legat de romi (adică ţiganii noştri 90% şi ai bulgarilor 10%), un ministru francez (wonder boy-ul cabinetului actual sau Bocănilă, cum probabil i-ar spune Banciu), declară că oricum Franţa nu trebuie să primească toată mizeria europei şi a lumii.

Dar ce să-i faci! La aşa vin şi aşa brânză n-aveţi doar americani bogaţi middleage ci mai sunt şi gunoaie, dom’le. Oare de ce nu au nemţii problemele ăstea? Ah, da: iată un muzeu deschis în sfârşit în Franţa ce ar fi un echivalent al lagărelor de concentrare de la care au fost trimişi oameni către soluţia finală, deci mesajul muzeului acum ar fi destul de clar. Dar e în Franţa atât de simplu? Nu. Lagărul a fost folosit atât de statul francez, apoi de regimul Vichy şi mai apoi de nazişti, astfel încât se succed atâtea tâmpenii pe metru pătrat că e greu a discerne. Mult mai simplu a fost ca timp de vreo 40 de ani să fie complet ignorată şi romanţată întreaga perioadă:

[…] la publication de La France de Vichy de Robert Paxton (1973 en France) change la donne. Jusque-là, Vichy était vu comme une simple antenne de l’occupant allemand, il n’y avait pas de singularité française.

Après Paxton, on réalise que Vichy a existé comme un Etat avec sa propre politique, ses propres objectifs et qu’il a utilisé le camp d’internement comme un élément central de sa politique d’exclusion. [sursă]

În această logică a adaptării discursului oficial şi a interpretării bombastice a faptelor (nu, nu le-am luat noi din taxe bilete de autocar către Franţa) are loc şi a declara cu emfază că: s’attaquer à une religion, c’est s’attaquer à la République„. După această logică de fier americanii ar trebui să radă, acum, de pe faţa pământului Libia, după ce le-a fost ucis ambasadorul într-un atac.

Adaptarea, orientarea discursului papagalilor într-o ţară liberă este de nescuzat. Da, la noi s-a învăţat istorie din almanahe, dar şi Bocănilă mânâncă o savarină la modă când vorbeşte de romi şi de state când de fapt ar trebui să vorbească de situaţia economică şi aspectele sociale. Vorba unui comentator pe youtube-sferă, la clipul interviului despre romi:

c’est bien la seule chose sur laquelle cette gauche est ferme…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: