New Kid on the Block

Nu mai citesc online Jurnalul Naţional sau saiturile mogule din iarnă, de când noua campanie de suspendare a început viguros, măiestruos altoită pe proasta inspiraţie a dictatorului Băsescu legată de Arafat. Oamenii disperaţi au ieşit în stradă „Arafat a salvat trei vieţi în familia mea!!!”, etc, etc.

Nu mai citesc pentru că vreau să acumulez informaţii nu răstălmăciri. De ajuns că trebuie să discerni din simpla prezentare a faptelor din alte surse. De asemenea, neplăcerea de a vedea zilnic exemple de manipulare, cu agendă, constituie totuşi un disconfort şi consumă timp. Am doar să-mi pară rău de cei creduli, dar manipularea prin mass-media nu e o materie şcolară, deşi manualul există!

Nu-i vorbă că există şi alte variante de manual, dacă ăsta nu e un domeniu alternativ atunci care să fie?

 150 de experimente pentru a intelege manipularea mediatica. Psihologia consumatorului de mass-media

Sau, şi mai simplu, există prezentări online (aici sau aici).

Problema e că m-am lipsit în felul ăsta de aflarea unui punct de vedere complet anapoda, ori acest lucru nu este neapărat util sau corect, aşa cum a spus venerabilul Ion Ilieascu, o contrapondere, o contraputere, o forta de opozitie este un aspect necesar in democratie. Cu alte cuvinte, ca să am o imagine de ansamblu, trebuie să fiu dezinformat pentru a fi informat.

Dar de ce să compilez şi destructurez zeci de alte articole şi opinii? De ce să mă supun contorsionării sofiste şi limbajului de lemn, din aceleaşi ştiri, din partea mass-media? Nu mai bine merg direct la sursă?

http://romanian.ruvr.ru/ – protal cu ştiri în română (nu cred că e în „moldoveneşte”) din Rusia. Pentru că unde altundeva este sursa a tot ce se vede acum în ce priveşte limbajul dublu şi inventarea realităţilor.

Mulţumesc Vocea Rusiei pentru că îmi vorbeşti în dulcele grai al lui Eminescu, şi mă informezi cum Cinci cimpanzei au fugit din grădina zoologică din Hanovra. Foarte interesant, înseamnă că gardienii nu mai sunt nici ei ce-au fost. Ce-au fost în anii ’50 de exemplu. Sau, şi mai interesant, acum, în sezonul grătarelor la iarbă verde suntem avertizaţi, ha-ha: Gătitul mâncării pe foc deschis este nociv pentru creier. Aş dori o a doua opinie, ce ar spune Jamie Oliver, de exemplu? Pentru Zoe Petre, e destul de clar că nu mai mănâncă „mâncare” gătită la ceaun din principiu. Pentru că asta a fost mâncarea surghiunului.

Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani? Nu e aşa firească? Înseamnă că nu aţi citit Vocea Rusiei. Acum şi cu o secţiune de istorie!

La zi, 25.07.2012Vlad Mixich face o analiză critică [aici] unei scrisori deschise trimise de către unul dintre nasoii istoriei recente, ilustrând un model clar, patentat, uşor de identificat, de altfel, de la început din tonul folosit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: