Death and Taxes in Kurdistan, Iraq

Moartea şi taxele în Irak. Cu moartea ne-am lămurit cu Saddam şi al-Qaeda. Poate fi intens. Cum rămâne cu impozitele?

După o tură în Chevrolet-ul Camaro al unui coleg de servici (20 şi ceva de ani, primul job, bani primiţi de la familie) am devenit cu adevărat intrigat de sistemul de taxe în Kurdistan şi am fost mult mai atent la viaţa din Bazaar. Între grămezile de chinezării (chinezii au făcut chiar şi un mol, pe lângă atâtea alte hoteluri şi clădiri, unde să vândă tonele de plastic pe care le produc şi aduc tot ei) şi produse agricole eco-bio (un avantaj care va ţine, probabil, până la apariţia primelor supermaketuri) se găsesc tot timpul oameni fericiţi (sper că nu e prea mult spus) că-şi pot vinde marfa, că au ceva de lucru. Sunt foarte mulţi care fac asta, suk-ul are, cred, vreo câţiva km2 deşi Suly e un oraş mic. Toţi fac comerţ. De la şlapi, murături, mobile şi puşti (nu aşa de multe în ultima vreme, s-a dus vremea când cumpărai RPG-ul din piaţă) la carne, fructe, alte modele de şlapi, pantaloni şi, bineînţeles, shaormerii şi kebăbării.

E clar că. în buna tradiţie arabă, puterea centrală a statului nu se manifestă printr-o politică fiscală coerentă şi nici ei nu sunt prea dornici să cotizeze. În definitiv, cine ar fi? Dar le place comerţul. Care este, nu e nicio surpriză, în mare parte, deregulat. Kurdistanul a trecut de la o taxare agresivă (40%) după îndependenţa anilor ’90 datorată Peshmergăi, la un sistem de taxare unică: 15%. 15% este taxa acum pe afaceri. Dar, din câte aud, nu există taxe pe importul de maşini (vezi Camaro) şi îmi e greu să cred că oamenii ăia din piaţă plătesc impozite. Restaurantele sunt la tot pasul şi mare brânză în meniu nu vând diferit de la unul la altul dar unele sunt cu mult mai cochete decât altele, diferenţa nu o face concurenţa reală ci faptul că pot rezista. Mult şi bine. Sau se închid şi apare altceva. Turn-over-ul nu e o problemă capitală aici.

Although Kurdistan Regional Government has its own tax system and tax authorities, and collects taxes from businesses, the tax rates for businesses are low and not all businesses pay their taxes according to the tax code. 

Nu mai vorbim de frumosul concept în care companiile se autoevaluează în vederea stabilirii taxei. Da, se poate şi aşa, Garda Financiară ar scăpa de o grijă la noi, ar veni lumea voluntar, în bună credinţă – vorba Noii Republici. Sau nu. Corupţia (la întrebarea care e cea mai bună bancă din Kurdistan ţi se spune: Cea mai puţin coruptă e… dar nici acolo…), veniturile din petrol şi o economie bazată pe consum (n-ai ce taxa nici să vrei, pentru că nu se produce nimic) fac din Kurdistan un loc de basm pentru „investiţii” turceşti şi chinezeşti, probabil singurele ţări care mai au bani de aruncat în perioada asta.

În afară de americani. Poza întâlnirii preşedintelui Kurdistanului cu Obama, la Casa Albă, apre de trei ori în acelaşi număr de ziar. „Placa de stabilitate în regiune” se ţine cu contracte de vândut maşini (vezi Camaro) şi contracte de petrol (vezi Exxon). Lucru care le dă kurzilor motivul să facă pe nebunii şi să insite pe şi mai multe drepturi, dar asta e altă problemă. A turcilor.

Oricum, mi-a părut bine când am realizat că mă aflu într-un spaţiu libertarian. Nu mă aşteptam! Nu există bănci, totul e cash, dar ce bune sunt prăjiturile! Nu există o politică de protecţie socială  dar uite câţi milionari şi prieteni peste ocean avem! Nu prea avem un sistem clar de guvernare, sunt ori oameni deja bogaţi ori doar foarte săraci, dar măcar există deja o clasă de mijloc în Kurdistan oricât s-a chinuit Saddam să o înlăture! Interacțiunea socială are câteva inconveniente căci e un spaţiu prins între modernitate şi islam, dar oricum nu ies seara din casă decât bărbaţii aşa că s-a rezolvat!

Că nu poate rezista până la final aşa, e normal. Momentan e bine. Şi, un singur cuvânt, pentru cârcotaşi: Camaro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: