Time and Error → Terror

Vntilă Mihăilescu povesteşte despre Muzeul Terorii din Budapesta: House of Terror este un slasher veritabil. O haită de nazişti turbaţi urmăresc un popor cetral-est-european prin pădure până la Olt. Apoi, sunt luaţi în primire de unii îmbărcaţi complet în roşu care îi călăresc vreo 40 de ani, faimos fiind episodul din 1957, când pun inclusiv tancurile şi tunurile pe ei. Urmaşii hăcuiţilor fac un mic muzeu în care există:

o sală precum aceea a execuţiilor, de pildă, cu doar doi stîlpi în semiîntuneric şi două voci de copii care enumerau cristalin şi obsesiv numele celor împuşcaţi de regimul cumunist

TerrorhouseBudapest.JPG (3872×2592)

T E R R O R

95.jpg (460×463)

Beci unguresc

Acelaşi lucru l-am întâlnit la polonezi, în Muzeul Insurecţiei din 1944 (al cărui acronim însuşi dă forma de ancoră a logoului): în penumbra unei încăperi un stâlp la care dacă-ţi apropii urechea se aude bătaia unei inimi. B-47-le, mitralierele, hainele, toate devin, apoi, doar obiect de decor.

Plik:Przyokopowa Muzeum Powstania01.jpg

Clădirea Veche a Muzeum Powstania Warszawskiego

Muzeum_Powstania_Warszawskiego_3.jpg (427×640)

Canal polonez

Bineînţeles, mult elan artistic a fost pus în operă şi de către evreii berlinezi. Aerul încărcat de creativitate al Holocaustului a fost canalizat spre construcţia unui muzeu al cărui turn omonim poate produce atacuri de panică şi eşti avertizat de acest lucru înainte de a intra.

Datei:JewishMuseumBerlinAerial.jpg

Şarpele fracturat al Jüdisches Museum Berlin

 Holocaustturm_im_Jüdischen_Museum_innenansicht.jpg (960×1280)

Turn evreiesc ne-infinit

Tot aici afli cum că România ocupă unul din locurile fruntaşe în domeniu, atât cât cifra de 400 de mii de oameni poate să îşi aducă aportul. 400k pentru generaţia mai tânără.

În Kurdistan, când nu s-au bătut între ei sau cu turcii au beneficiat la rândul lor de raza călăuzitoare a Partidului. Amna Suraka Museum – „Red Intelligence Museum” – din Sulaymaniyah este ca o stafie cu burlane şi scocuri. Ciuruită până la epuizare, i-au renovat apoi doar acoperişul cât să stea în picioare pentru a fi mărturie pe mai departe. Subsolul clădirii principale este un muzeu cu câteva poze pe pereţi, iluminat doar cu becuri roşii pe care parcurgându-l cam faci pe tine de frică.

Red Building

Red Building

Celulă

Celulă Baath

Această prezentare necesită JavaScript.

 Între timp, în România:

5381894986_249800164b_z.jpg (640×426)

Casa Poporului

parlament_dcnews_ro_86124400.jpg (620×348)

Poporul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: