de cânepă nu de mere

Într-un context festiv, de petrecere de familie cu onomastică şi aniversări s-a povestit cum bunicii creşteau cânepa în veselie mai demult, doar pentru a fi folosită la ţesut bineinţeles. Şi nu era o chestie la grămadă ci chiar studiată dovedind a fi o altă tradiţie milenară, etnobotanică a neamului. Dupa cum ştiţi (unii mai bine ca alţii) plantele de cânepă sunt de sex masculin şi feminin. Astfel încât culturile individuale :) erau puse pe parcele de pământ într-un mod determinat asigurând – prin polenizare? – creşterea optimă: două loturi nu erau alăturate ci aveau mai apropiate doar colţurile iar pe fiecare parcelă se puneau plantele de sex masculin la mijloc apoi un dreptunghi înconjurător cu cele de sex feminin (sau invers, nu mai ţin minte). Erau intenţionat plasate ca să existe se pare spaţii libere obligatorii în care se putea planta varză (sau salată, nu mai ţin minte). La margine era un rând de cânepă, unul de varză. Cam aşa ceva am înţeles eu, poate le-am mai încurcat dar nu cred că-i bai mare. Nu pot decât să fiu sigur că varza aia era foarte bună şi viaţa la sat a avut farmecul ei. Ceea ce tocmai se dezbate în dilema acum, mai puţin de cât de frumos este la ţară. Până când am apărut eu au disparut culturile de cânepă dar erau unele de mac.

Mai jos slideshow cu plantele unei alte ţări cu tradiţie (deşi nu ştiu dacă se observă pe marginea drumului) şi aici o ştire despre ce fac columbienii pentru americani.

Această prezentare necesită JavaScript.

Braşovul a ratat şi şansa aceasta plus aceea de a deveni un mini amsterdam în premieră pe ţară. Poate pentru că nu avem aeroport.

Reclame

Un răspuns to “de cânepă nu de mere”

  1. radu Says:

    Acum ti-a fost impartatsit secretul familiei, ai obligatia sfanta, morala, de a continua cultivarea canepei intru propasirea neamului si asa mai departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: