Ich bin ein Republikaner

Deşi testul PH şi graficul Nolan mă scot când centrist când libertarian, criza actuală m-a convins de fapt că sunt un republican sadea :) Cum aşa? Take the Nolan test here.

Într-un fel mi se confirmă ce-am citit mai demult, un lucru pe care între timp l-am înţeles: dacă era să rămân în state (state de SUA, adică) eram republican. Ca imigrant, toată fâţâiala asta Democrată în legatură cu solidaritatea socială îţi repugnă în momentul în care munceşti zilnic 12-14 ore pe zi. La un momenta dat o să o faci pentru cine ştie ce vis tâmpit sau mai nobil ai în minte, vei căuta oportunităţile, le vei găsi şi începi încet-încet să tragi. Maşinărie mai mică într-o maşinărie mai mare. Dependent doar de eficienţa propriei persoane dar, în capul tău independent, scopul tău fiscal sunt taxe mai mici: la stat şi la guvernul federal.

Trăind însă în Europa, având pe undeva exemplul reuşitei Europei de Vest şi mai ales al Franţei, îţi permiţi ca român cu studii superioare să emiţi opinii de solidaritate socială, chiar preempţiunea a statului în unele decizii personale sau ale comunităţii în care trăieşti. Doar că la noi asta s-a transformat în parazitism. Nu numai că statul nu produce supra-oameni dar se pare că sunt idioţi sadea.

Privind obiectiv şi puţin romantic perioada regalistă a neamului, mai că ai fi monarhist plin de admiraţie faţă de instituţiile timpului în plină formare (om fi noi de 2000 de ani dar impozite şi nu dijmă plătim doar de puţin peste juma’ de veac) şi respectul legii în litera şi spiritul ei şi nu poţi să nu fii vrăjit şi nostalgic după timpul în care bunicii munceau la câmp, serveau masa şi mai apoi Patria, iar omul important în sat era Preotul şi Învăţătorul nu şeful de post şi primarul/crâşmarul satului. Cum însă God save the Queen Duda! sună ca dracu, pică şi asta.

Un republican aşadar, dar nu din regnul ăsta, doar un republican învăluit în parfumul competivităţii şi al eficienţei care sunt întâlnite spre exemplu în Germania (de aici doar semantica sloganului) lucru ce duce la responsabilitate şi existenţa unei comunităţi locale şi sprijin real. Una dintre axele republicane neclare în aplicare dar directe în exprimare este forma ajutorului social: făcut de mediul privat nu de stat, direct deci nu din noi taxe. Forma de manifestare atrăgătoare a acestuia este filantropia.

Dedicaţie pentru „adevăraţii” republikaneri

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: